Podcast • 20 maart 2022 • Cis Scherpereel in gesprek met Piet Grymonprez

Hoe My Machine dromen waarmaakt.

In deze aflevering van de De Toekomst Jeukt podcast heeft Cis een gesprek met Piet Grymonprez, bezieler van het wereldwijd bekroonde onderwijsproject “My Machine”. 

Piet Grymonprez van My Machine en Cis Scherpereel van Mex United
Piet Grymonprez, mede-oprichter en bezieler van My Machine
Kinderen uit lager onderwijs bedenken een droommachine. Studenten hoger onderwijs ontwikkelen een proof of concept. Leerlingen uit technisch secundair maken een werkend prototype.  Met My Machine geeft Piet Grymonprez al 14 jaar een creatieve injectie in traditioneel onderwijs over de hele wereld. Jonge mensen ontdekken dankzij deze vorm van projectgebaseerd onderwijs dat de wereld maakbaar is en geeft ze meteen een flink pak zelfvertrouwen mee.  Daar kan de bedrijfswereld nog heel veel van leren…

My Machine is geen wedstrijd.

Een van de basisprincipes van My Machine is dat kinderen, jongeren en studenten elkaar leren begrijpen. Dit start met het toelaten en respecteren van elkaars ideeën. Het is ook een les voor de docenten en andere volwassenen. Een oordeel over haalbaar of maakbaar is niet aan de orde. Het kind is koning.  

“We willen niet dat het project uitmondt in één winnaar en voor de rest alleen maar verliezers. Het gaat helemaal niet om winnen”

Een pleidooi voor ongeremde creativiteit

Het oorspronkelijke idee was om het onderwijs creatiever te maken én het technisch onderwijs in de kijker te zetten. Vandaag lezen we o.a. in de handtekening onderaan elke e-mail van Piet het volgende:

“We reserve the right to impact students worldwide.
We build creative confidence in students to become change makers of their own lives.”

Het creatieve zelfvertrouwen geven aan jonge mensen is een van de hoekstenen van het project. In de grote-mensen-wereld worden creatieve (“zotte”) ideeën vaak gefnuikt. We roepen allerlei redenen op waarom iets niet kan… Bij My Machine is dat uit den boze. Alles kan!

Een bekroond en succesvol onderwijsproject

Al vrij snel na de lancering van het idee, werd My Machine bekroond. Enkele awards die intussen in de prijzenkast staan:

  • 2009 – World Summit Awards van de Verenigde Naties – 89 landen
  • 2017 – Op het wereldcongres ‘Reimagine Education‘ : hoofdprijs uit meer dan 1000 innovatieve onderwijsprojecten
    Ook: Reimagine Education Presence Learning Award: Gold Winner 2018 van een 168-koppige internationale jury.
  • 2020 – HundrED 2020 Innovation Summit over onderwijsvernieuwing.

“MyMachine gaat over het motiveren van jonge mensen om ideeën (dromen) te cultiveren en ze ook te durven uitspreken.”

My Boo is het eerste product van My Machine dat in de handel verkrijgbaar is

Met My Boo heeft My Machine een eerste eigen product gemaakt dat in de handel verkrijgbaar is. Het lampje in de vorm van een vriendelijk spookje verandert van kleur naarmate de slechte spoken in de kinderkamer zijn overmeesterd.
Koop je een My Boo van My Machine, dan steun je meteen ook het hele project. 

Waar jeukt de toekomst?

Piet Grymonprez voelt een prikkelende en jeukende toekomst en die ligt vooral in het verder uitbouwen van My Machine, met vertegenwoordiging in elk continent

In dit gesprek met Piet Grymonprez (luister via Spotify) verneem je hoe een kinderlijk eenvoudig idee kan uitgroeien tot een verhaal waar wereldwijd duizenden jonge mensen leren luisteren, creatief zelfvertrouwen aankweken en leren samenwerken. 

Wat een droom van een project! 

Sir Ken Robinson: "Scholen doden de creativiteit"

Sir Ken Robinson was een wereldautoriteit in verband met onderwijs en creativiteit en steunde My Machine heel hard. Hij schreef ook het voorwoord van het My Machine boek.

In de podcast verwijst Piet Grymonprez naar de Ted Talk van Sir Ken Robinson. Die vind je hieronder:

 

Hoe kan je My Machine steunen?

My Machine steunt grotendeels op fondsen die via sponsoring binnenkomen. Wil je ook je steentje bijdragen? 

What's next?

Luister naar de volledige podcast aflevering en ontdek wat deze awards hebben bijgebracht aan het succes van My Machine.

Wat jij als ondernemer van My Machine kan leren? Tijd om er samen over na te denken. Kijk eens wat onze klankbordsessie voor jou kan betekenen.

Cis Scherpereel