Podcast • 29 juni 2023 • Cis Scherpereel & Sarah Vandoorne

Kleerkastvasten. De textielsector ontrafeld.
Met journaliste Sarah Vandoorne

Onderzoeksjournaliste Sarah Vandoorne schrijft al jaren artikels en reportages voor Mo.be en bundelt haar ervaring en inzichten in “Kleerkastvasten”, een boek over haar specialisme: duurzaamheid in de textielindustrie. Cis nodigde ze uit in de sofa voor een gesprek.

Kleerkastvasten of six items challenge

Voor de term kleerkastvasten gaat Sarah terug naar 2019, toen in UK de organisatie Labour behind the label een campagne lanceerde om gedurende 6 weken slechts 6 kledingstukken te dragen. Six items challenge wou hiermee de overconsumptie aan de kaak stellen. Sarah schreef er enkele artikels over en deed zelf ook mee aan de uitdaging. Kleerkastvasten was geboren…

Rana Plaza als wake-up call

Sinds de ramp met Rana Plaza in Bangladesh volgt Sarah de textielsector met de ogen en oren van een onderzoeksjournaliste. Op Mo.be vinden we heel wat van haar reportages en artikels terug. Mode – en meer specifiek – duurzaamheid in de mode is door de jaren heen haar specialisme geworden.

Voor die reportages trok ze de wereld rond. Van Ghana tot Bangladesh en haar geliefde Latijns Amerika.

Ik ken niemand die al die aspecten van zo dichtbij heeft beleefd en dus recht van spreken heeft over duurzaamheid in de modesector. Ze bundelde dit recent in het boek “Kleerkastvasten”. 

Sarah Vandoorne over eerlijke mode en duurzaamheid in de textielsector

Wetgever, merk, retailer en consument

Met de zorgplichtwet heeft de Europese wetgever alvast een stap gezet om merken meer verantwoordelijkheid te geven op weg naar transparantie in de productieketen. 

De merken kunnen zich niet meer veroorloven om hun eigen keten niet helemaal in kaart te brengen. 

Maar ook de retailer speelt een belangrijke rol.

“De retailer kan zeker optreden als curator in het duurzaamheidsverhaal”
Sarah Vandoorne, journaliste

Retailers die (een deel van) hun aanbod bewust selecteren op basis van de transparantie of voorbeeldfunctie qua duurzaamheid, kunnen zorgen voor die belangrijke educatieve stap naar de consument toe. 

Want de consument weet niet meer wat die term duurzaamheid precies betekent…

Besluit

Deze opname is gebeurd in de podcast studio van Mex United. Die is gevestigd in een oude textielververij in Kortrijk aan de oevers van de Leie, onze Golden River waar vroeger heel wat vlas werd geroot voor de textielindustrie in onze contreien. Toeval bestaat niet.

Kleerkastvasten van Sarah Vandoorne is uitgegeven bij uitgeverij Vrijdag.
Het is een boek, maar het is eigenlijk zoveel meer. Lees het, beste luisteraar. En verleg zelf ook een steentje voor meer duurzaamheid in de textiel- en modesector.

De E-commerce Podcast is een initiatief van Cis Scherpereel

What’s next?

Ik hoop dat je heel wat hebt opgestoken van deze aflevering. Bedankt om ons te blijven volgen en onze podcasts te blijven volgen. Naast De E-commerce Podcast behandelen we vooral op De Toekomst Jeukt interessante cases rond duurzaamheid.

  • Nog een tip:
    Boek een klankbordsessie met Kurt en Cis om jouw uitdagingen rond duurzaamheid (en alle andere groeiperikelen) te bespreken. 

Meer inspirerende inzichten

Steel de kennis van andere ondernemers en experten in onze blog.