Blog • 17 oktober 2022 • Daniëlle Vercautere

Alles wat je moet weten over Google Analytics 4

Google Analytics voert de grootste wijziging in jaren door. Universal Analytics stopt vanaf 1 juli 2023 met het verzamelen van data. In ruil krijgen we een volledig vernieuwde versie: Google Analytics 4. Het is belangrijk om nu over te schakelen, zodat er al historische data gemeten wordt op het moment dat Universal Analytics ermee ophoudt.

Wat is Google Analytics 4?

Google Analytics 4 (GA4) is de opvolger van Universal Analytics (UA). Deze tool wordt gebruikt om de resultaten van je website en (online) marketinginspanningen te meten en analyseren. Zo weet je dankzij Google Analytics onder andere:

  • hoe vaak je website wordt bezocht;
  • hoe lang bezoekers op je website blijven;
  • via welk kanaal bezoekers op je website komen;
  • welke pagina’s het meest bezocht worden (en welke niet);
  • welke pagina’s conversies opleveren.

Heb je een webshop? Dan kom je via Google Analytics bijvoorbeeld ook te weten hoe vaak een product wordt verkocht en welke opbrengst een kanaal heeft. 

Als je dus voor 1 juli 2023 niet overschakelt naar GA4, heb je geen zicht meer op deze informatie.

Wat is het verschil tussen Universal Analytics en Google Analytics 4?

Er zijn heel wat verschillen tussen UA En GA4. Hieronder sommen we de 4 belangrijkste op.

(1) Google Analytics 4 is event-driven

In GA4 wordt alles gemeten op basis van gebeurtenissen. Zelfs pageviews worden geregistreerd als een event, hetzelfde geldt voor scrolls op een pagina.

(2) App- en webdata worden samen gemeten

In tegenstelling tot bij UA kan je met GA4 app- en webdata in één property meten en analyseren. Bij UA moest je daarvoor data uit Firebase en Universal Analytics combineren.

(3) De bouncerate is verdwenen

Universal Analytics gebruikers focussen zich vaak op het bouncepercentage. Dit percentage toont hoeveel procent van je bezoekers je website verlaten zonder enige interactie. Dus zonder door te klikken naar een andere pagina of zonder een conversie uit te voeren. 

Google Analytics 4 ziet het iets positiever. Daar wordt gemeten hoeveel bezoekers betrokken waren tijdens hun websitebezoek. In GA4 wordt gesproken van een engaged user als aan één van onderstaande voorwaarden werd voldaan. 

  • Het websitebezoek duurde 10 seconden of langer
  • Er werd een conversie geregistreerd
  • Er werden 2 of meer paginaweergaven geregistreerd

(4) Cross-device tracking

Bezoekers komen via verschillende apparaten en browsers op je website terecht. GA4 bundelt de gegevens van dezelfde gebruikers in één gebruikerstraject en is dus platformoverschrijdend. Dit doet GA4 op basis van apparaat-ID’s en Google accounts. Het is ook mogelijk om ingelogde gebruikers in één traject toe te voegen, maar dit vraagt extra configuratie. 

Wat zijn de voordelen van Google Analytics 4?

Hiervoor haalden we enkele verschillen aan tussen Universal Analytics en Google Analytics 4. Deze verschillen zijn ook voordelen, maar we vullen het lijstje graag nog wat aan. 

(1) Machine learning

Dankzij artificiële intelligentie kan GA4 voorspellingen doen. Zo kan er bijvoorbeeld een doelgroep gemaakt worden van gebruikers die geneigd zijn om binnen de 7 dagen na hun bezoek te converteren. Handig dus voor wie bezoekers graag achtervolgt met advertenties :). Het nadeel? Dit kan enkel bij websites die voldoende bezoekers hebben.  

(2) Geavanceerde analysemogelijkheden

Naast de standaardrapporten checken kan je nu zelf ook rapporten samenstellen op basis van segmenten, dimensies en statistieken. 

(3) Automatische gebeurtenistracking

Veelvoorkomende gebeurtenissen worden automatisch getracked. Denk maar aan pageviews, scrolls, uitgaande klikken, ingevulde formulieren, zoekopdrachten en YouTube-videobetrokkenheid. 

Hoe kan Mex United jou helpen?

Als je deze blog hebt gelezen is het vast en zeker duidelijk dat het belangrijk is om zo snel mogelijk te starten met Google Analytics 4. Zeker als je graag historische data wil kunnen checken in de vernieuwde tool.

Weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Dan kan je beroep doen op Daniëlle Vercautere, onze GA4-expert. Zij helpt je met veel plezier verder! Neem gerust contact op via danielle@mexunited.be

Meer inspirerende inzichten

Steel de kennis van andere ondernemers en experten in onze blog.