Blog • 11 januari 2017 • Kurt Ostyn

Webshopbouwers zijn oplichters?!

In ware Trump-stijl en met een buik vol frustratie belde een ondernemer me gisteren op: “Webshop-bouwers zijn oplichters, Kurt. Moet je nu eens horen wat ik hier mee maak…” Ik kreeg geen kans om hem een goeie morgen te wensen. Hij stak metéén van wal. Hierbij een samenvatting van onze babbel.

Hij: “Ik vroeg aan mijn website-bouwer om offerte te maken voor een webshop voor mijn zaak. Het was even slikken toen ik een offerte ontving van 17.000 euro, dus vroeg ik natuurlijk ook eens prijs bij twee andere webshop-bouwers. De ene beweerde me een webshop te kunnen maken voor ongeveer 5.000 euro, de andere – hou je vast – zei dat mijn webshop meer dan 50.000 euro zou kosten!!!! Dat is toch pure willekeur en oplichterij godver*****??”

Ik: “(nadat ik hem eerst wat liet uitrazen 😉 ) Waarom heb jij een webshop nodig?”

Hij: “Hoezo waarom? Ik kan toch niet achter blijven? E-commerce zit in de lift. Als ik niet oplet is de trein voorbij. Dat weet jij toch ook? Steeds meer mensen kopen tegenwoordig online. Ik moet mee. Willen of niet. Allez, dat uitgerekend jij mij die vraag stelt?. Als marketeer…? “

Ik: “Oh. Heb ik dan ooit beweerd dat elke ondernemer een webshop moet hebben?”

Hij: “Ja toch…”

Ik: “Nee. Dat heb ik echt nog nooit gezegd. Ik heb wel gezegd dat elke ondernemer zich de vraag moet stellen hoe hij binnen zijn markt of sector een antwoord kan bieden op de groeiende vraag naar online kopen. Maar dat hoeft niet meteen een eigen webshop te zijn.”

Hij: “Dus je raadt het me af?”

Ik: “Nee. Ja. Misschien. Ik weet dat zomaar niet. Hoe zie jij zo’n webshop? Wat wil je ermee bereiken? Wil je er online verkoop uit halen? Of wordt het vooral een lead generator die mensen naar jouw zaak lokt? Welke producten ga je er op plaatsen? Toch niet alles vermoed ik? Wie wil je bereiken? Hoe zullen ze op jouw webshop terechtkomen?”

Hij: “Tja, dat weet ik allemaal niet zo precies…”

Ik: “Ah… Hoe heb je dan offerte gevraagd?”

Hij: “…. (stilte). Kunnen we eens afspreken?”

Moraal van dit verhaal? Zoals steeds: vergelijk geen appelen met peren. Vraag geen offerte aan vooraleer u uw online marketingstrategie hebt uitgetekend. Deze voorbereidende oefening zal u veel tijd, frustratie en geld besparen. 

Webshop-bouwers zijn geen oplichters. Hun ‘spontane’ offerte is meestal vanuit hun eigen werkveld. En ja, de prijsverschillen kunnen groot zijn afhankelijk van wat u van de webshopbouwer verwacht.

Meer inspirerende inzichten

Steel de kennis van andere ondernemers en experten in onze blog.