Geert: Dat kan zeker hand in hand gaan en daar zijn inderdaad al duidelijke voorbeelden van. Eén van de voorbeelden die ik graag noem is ‘Upgrade Estate’, een Gents bedrijf gespecialiseerd in studentenhuisvesting. Die zijn met Upkot eigenlijk al 10 jaar bezig met de manier waarop studentenkoten verhuurd worden helemaal anders te bekijken.
Die werken ook met studentencoaches bijvoorbeeld en die trekken dat nu ook door naar Upliving. Dat is eigenlijk een vervolg waarbij ze aan jonge professionals de kans geven om bij wijze van spreken het studentenleven nog een beetje voort te zetten op dezelfde manier en die zijn enorm waardengedreven. Upgrade Estate haalt ook enorm goede financiële resultaten.
Er is een boek geschreven in Frankrijk door Isaac Getz en Laurent Marbacher met de titel ‘L’entreprise altruiste’. Voor dat boek zijn de auteurs wereldwijd gaan kijken naar bedrijven die echt helemaal vanuit waarde, vanuit het waardedenken hun onderneming leiden en sturen. En daar staan ongelooflijke voorbeelden in.
Eén dat mij nu te binnen schiet, is dat van een Japans visverwerkend bedrijf dat zijn medewerkers dubbel zoveel loon betaalde als de concurrenten. En waar iedereen van zei: “binnen de kortste keren gaan die failliet”. En toch blijkt dat die uiteindelijk betere financiële resultaten halen.
En naarmate dat die voorbeelden steeds meer gaan doordringen, denk ik wel dat het goed komt met dat waardengedreven ondernemen. Ik denk en ben er ook bijna zeker van dat dat een must is voor bedrijven om dat te gaan doen. We hebben het dikwijls over de 3 p’s van “people, planet, profit”, maar we kunnen ook spreken over financiële welvaart, welzijn en welbevinden. Het zal er voor de bedrijven op aankomen om die drie dingen te combineren.
“Bedrijven moeten financiële welvaart, welzijn en welbevinden met elkaar combineren.”
Ik weet niet of je het boek ‘The positive sum game’ van Herman Toch en Ann Maes kent? Dat is eigenlijk een perfecte handleiding voor ondernemingen, en ook voor sociale ondernemingen.
Dus enerzijds voor ondernemingen om beter voor mij en beter voor de wereld beter hand in hand te laten gaan, anderzijds voor sociale ondernemingen om los te komen van de subsidiekraan. Dus eigenlijk om meer ondernemingsgericht te gaan werken. En ik ben er echt wel van overtuigd dat ondernemingen eigenlijk de meest aangewezen spelers zijn, om die positieve kantelingen te gaan veroorzaken.
Je kent waarschijnlijk wel de Edelman-trustbarometer. Edelman is een Amerikaans marktonderzoekbureau, dat elk jaar een trustbarometer publiceert. Edelman bevraagt mensen in wie ze het meeste vertrouwen hebben. En daar onderscheiden ze 4 categorieën: de media, de NGO’s, de ondernemingen, en de overheid.
En bij de laatste barometer die eind januari verschenen is, bleek al dat mensen zich al voor corona enorm grote zorgen maakten omdat ze heel weinig vertrouwen hadden in die vier actoren. En als er nu één is van die vier actoren, die het vertrouwen het snelst kunnen terugwinnen, dan zij het volgens mij de ondernemingen. Waarom? Omdat ondernemingen eigenlijk gewoon zijn om met crisissen om te gaan.
Het is inherent aan ondernemen dat je de ene crisis na de andere moet oplossen en ondernemingen hebben zich daar altijd flexibel in getoond. En juist door nu te kunnen overschakelen naar die betekeniseconomie, naar die purpose-economie, zij zijn volgens mij best geplaatst om dat vertrouwen terug te winnen.