Blog • maart 2024

Kmo-portefeuille subsidie voor strategisch advies

Met de kmo-portefeuille voorziet de Vlaamse overheid financiële steun voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. 

Kleine ondernemingen genieten 30% steun. 
Van welke voordelen kan je in 2024 bij Mex United genieten?

Een overzichtje.

Kmo-portefeuille voor advies en opleidingen

Er zijn twee takken binnen de subsidieregeling van kmo-portefeuille: advies en opleidingen. Mex United is voor beide domeinen een erkend dienstverlener, maar onze focus ligt heel duidelijk op het advies-luik. 

kmo-portefeuille bij Mex United

Focus op toekomstgericht strategisch advies

Er zijn verschillende thema’s waarbinnen het advies moet passen. We pikken er drie thema’s uit, waarin we met Mex United uitblinken en waarvoor onze diensten gesubsidieerd kunnen worden.

1. Bedrijfsstrategie

Dit is de kern van Mex United: ondernemers vooruit helpen door strategisch advies te verlenen. Groeien, optimaliseren, richting bepalen, knopen doorhakken, sturen.

Onze focus bij Mex United ligt op marketing- en groeistrategie

  • We bouwen door onze eigen methodiek aan een zinvolle en zingevende waardepropositie voor jouw merk of bedrijf, met het oneerlijk voordeel als fundament.
  • We ondersteunen bedrijven in het optimaliseren van het rendement uit online marketing en e-commerce.
  • We helpen bedrijven in het maken van strategische keuzes die bij groeien komen kijken, zoals het ontdekken van nieuwe markten, doelgroepen of kanalen en het overlaten van het bedrijf aan de nieuwe generatie.

Meer info over onze aanpak vind je hier. Of neem contact met ons op.

2. Duurzaamheid

De nieuwe normen, richtlijnen en wetten op vlak van sustainability komen snel ieders richting uit. We zijn met Mex United graag de “reisleider” voor de kmo die van duurzaamheid een speerpunt wil maken. Van producent, toeleverancier tot retailer. 

De subsidies inzake duurzaamheid zijn gericht op beheer van afvalstromen en energie. Onze focus bij Mex United ligt eerder het marketingverhaal en de waardepropositie van jouw merk of bedrijf. Dat betekent dat de invulling van het thema duurzaamheid bij ons eerder onder het thema bedrijfsstrategie valt. 

Dankzij de subsidietrajecten van kmo-portefeuille kunnen we samen met deze bedrijven een strategisch plan uitwerken om met duurzaamheid in B2B en B2C een verschil te maken en zelfs een oneerlijk voordeel te creëren tegenover de concurrentie. Helemaal ons dada.

Zin om aan de slag te gaan? Neem nu contact met ons op!

3. Digitalisering

Digitale technologieën staan ten dienste van een groter geheel. Zo zien wij dat bij Mex United. Een digitale transformatie in jouw bedrijf kunnen we perfect strategisch begeleiden en de verandering “vertalen” in voordelen en betrokkenheid voor klanten en medewerkers.

Digitalisatie heeft volgens onze visie een bijzonder belangrijke interne en externe marketing component. En daar zijn we heel sterk in.

Andere thema’s

Ook voor deze bijkomende thema’s kan je bij Mex United terecht voor een subsidie via kmo-portefeuille: financiële geletterdheid, innovatieinternationalisering en personeelsmanagement.

Ook opleidingen voor beroepsspecifieke competenties komen in aanmerking. De lijst met competenties is in 2023 beperkter geworden. Bij Mex houden we niet van klassikale opleidingen en daarom verwerken we onze individuele bijscholingen voor onze klanten in een strategisch adviestraject en niet binnen de tak opleiding.

Meer info over de kmo-portefeuille kan je lezen op de website van Vlaio.

Gebruikmaken van de kmo-portefeuille subsidies?
Onze tips.

  1. Het strategisch advies dat Mex verleent, is subsidiabel op voorwaarde dat jouw onderneming een Vlaamse onderneming is. Maak er dus gebruik van. We hebben inmiddels ruim 200 projecten via kmo-portefeuille afgerond.
  2. We raden aan om niet voor elk kleine projectje een subsidiedossier aan te maken, maar eerder te gaan voor een plan voor één of twee jaar in één dossier. Op die manier beperk je de administratieve kosten. 
  3. Er zijn beslist nog andere subsidiemogelijkheden (FIT, kmo-groeisubsidie, …). Vele kleintjes kunnen een groot verschil maken. We kunnen je daarbij zeker helpen.
Sta je te popelen om aan de slag te gaan? Neem dan nu contact met ons op.

Wist je...

… dat we eind ’23 net de kaap van de 200 succesvol afgeronde subsidietrajecten hebben behaald? 

… dat je ook voor onze klankbordsessie en focusgroepen kan genieten van de kmo-portefeuille subsidies ?

… dat we je met plezier helpen met de aanvraagprocedure.

Meer inspirerende inzichten

Steel de kennis van andere ondernemers en experten in onze blog.