Case • 21 september 2020 • Cis Scherpereel

Trendwalk: Een positief & creatief concept voor een multimerkenwinkel in de modesector

De klant — Trendwalk is een multimerken modewinkel voor de ganse familie en zit wat verscholen in het vredige Lauwe. Op dezelfde locatie zijn ook de stijlvolle lingeriezaak Zizai en een Torfs winkel te vinden.

De opdracht — De kip! Zo benoemden we datgene wat we wilden definiëren: de visueel aantrekkelijke factor waarmee Trendwalk zich kon onderscheiden en de communicatie via de kledingmerken overstijgt.

De aanpak — Een klankbordsessie was de aanleiding van een intensief strategisch traject. Dankzij onze sneuvelnota werden de opdracht en de doelstellingen concreter en zat iedereen op dezelfde golflengte.

“Bij ons eerste bezoek aan de winkels Trendwalk en Zizai voelden we dat de winkel wat ziel ontbrak. Als we er na twee jaar terugkomen merken we een heel creatieve vibe. Zo leuk om te zien wat kleine dingen kunnen doen met een winkel.”

Op zoek naar de onderscheidende factor

Er zijn wel meer multimerkenwinkels en allen zoeken ze hun meerwaarde in de merken, de service en de bereikbaarheid. Troeven die weinig tot de verbeelding spreken.

Dus gingen we op zoek naar hoe Trendwalk dan wél onderscheidend kon zijn.

“Grondig onderzoek bij medewerkers én eindklanten geeft ons een inzicht in de waarden die we in de strategie moeten uitspelen.”

Uit ons plan van aanpak selecteerden we de workshops die ons echt hielpen om de ziel en het verhaal van Trendwalk af te stemmen met de wensen en verwachtingen van de klanten. Met als doel die verwachtingen te kunnen overstijgen.

 • De workshop “persona’s en waardepropositie” gaf ons inzicht in de positieve en negatieve verwachtingen van de diverse klantenprofielen.
 • Met een digitaal paspoort en een concurrentieanalyse brachten we in kaart hoe de winkel zich binnen het doelgebied momenteel presenteerde.
 • In de marketing check-up werd met het ganse verkoopteam en management bekeken welke marketinguitingen er op dat moment gebruikt werden en welke nog onontgonnen waren.
 • In een focusgroep brachten we de verschillende klantenprofielen samen aan tafel om te ontdekken waar men als klant blij van wordt.
 • Via mystery visits werd de huidige werking en beleving in de winkel in de praktijk getoetst en kwamen zowel positieve ervaringen als verbeterpunten naar boven.

Fundamenten van de groeistrategie

Bij elke strategie gaan we op zoek naar voordelen die de concurrentie niet heeft. Troeven die niet te kopiëren zijn.

Met de inzichten uit de workshops en de onderzoeken gingen onze groeistrategen Kurt en Cis aan de slag en werkten ze een groeistrategie uit.

“In onze groeistrategie is geen plaats voor losse flodders.”

Onze vaststelling was dat heel wat talenten en troeven door de jaren heen ondergesneeuwd waren geraakt. Ze werden als “normaal” beschouwd terwijl het troef-gehalte toch behoorlijk groot kon zijn.

In een marketing matrix werden snelle en makkelijk te realiseren verbeteringen opgelijst, naast de wat complexere voorstellen die door een duidelijke lange termijn visie moesten worden ondersteund.

Het onderscheidend verhaal lag voor Trendwalk in deze vaststellingen:

 • De locatie van de winkel is geen troef, eerder een nadeel. Midden een woonwijk, in het rustige Lauwe. We draaiden dit nadeel om in een voordeel. Je komt er niet gewoon langs, je ontdekt het!
 • Trendwalk wil dé referentie zijn in de ruime omgeving voor kledij en lingerie voor het ganse gezin. Het doelgebied is lokaal afgebakend en de doelgroep is het gezin. Het familie-aspect en de nabijheid zijn troeven voor de mama’s uit de regio.

De twee speerpunten werden lokaal en familie.

Die werden ondersteund door 3 gevoelsmatige elementen: ontdekking, verrassing en creativiteit.

“Met een groeistrategie bepalen we op welke nagels we gaan kloppen.”

Het oneerlijk voordeel in beeld

Benoemen van je troeven is een belangrijke stap in de uitvoering van de strategie. Het idee om verrassing, ontdekking en creativiteit te bundelen, samen met het familie-gegeven, vonden we terug in de gekende matroesjka-popjes. We lieten 15 illustratoren uit de regio aan de slag gaan op een blanco popjesreeks.

De resultaten waren verbluffend en een prachtige aanzet om die creatieve oefening ook los te laten bij het eigen personeel. Wat een uitdaging. Wat een stress ook… Met nog meer verrassing als resultaat. Wat een creatief talent aan boord!

Vandaag staan alle popjes in de winkel onder opgesteld. Veel kleine verhaaltjes, veel creatieve familietjes in alle vormen en kleuren. Het is het verbindend element die kledingmerken, leeftijden en doelgroepen overstijgt.

Vandaag sieren reuze matroesjka’s de landingszone (toegangsweg, parking, inkom) en is de gevel helemaal ingepalmd door de illustraties van Averik d’Or, een van de illustratrices. Ook advertenties en billboards tonen een familietje beschilderde popjes en er rijdt sindsdien ook een volledig gepimpte knalroze Mini rond!

Een eigen kledinglijn

Onder de merknaam Modest werd een eigen kledinglijn gestart met t-shirts, sweaters, hoodies en topjes. Ook hier zijn creatieve illustraties met de popjes de blikvangers. Heel snel merkten we dat Modest echt aansloeg bij de klanten en de collectie werd uitgebreid en vernieuwd.

Een webshop

Het vernieuwen van de website was aanvankelijk geen prioriteit. Die was best OK, al kan alles altijd beter. De corona lockdown noopte Trendwalk echter om sneller dan voorzien een eigen webshop op te zetten. Dankzij het snelle schakelen met de ERP partner kon in enkele weken tijd een online verkoopsplatform worden opgezet, dat meteen heel succesvol bleek.

Zoals bij veel lokale handelszaken heeft de lockdown het bedrijf op digitaal vlak dus enkele jaren vooruit gekatapulteerd.

Besluit

 • Trendwalk heeft dankzij dit strategisch adviesparcours zichzelf heruitgevonden.
 • Het team gaf mee vorm aan de nieuwe identiteit. Die betrokkenheid is goud waard voor de verdere groei.
 • Het concept van de popjes symboliseert de kernwaarden die in de winkel en de collectie terug te vinden zijn: creativiteit, verrassing en ontdekking.
 • Het popjes-thema kan eindeloos geëxploiteerd worden. Er is een waslijst met mogelijkheden.
 • Een eigen kledinglijn ondersteunt het positieve en creatieve imago.

Meer inspirerende inzichten

Steel de kennis van andere ondernemers en experten in onze blog.